A túledzettség tünetei és veszélyei

„Jóból is megárt a sok”-sokszor halljuk ezt a közhelyes mondást, pedig van benne igazság. Igaz ez a testmozgásra is, ami ugyan elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, mégis áteshetünk a ló túloldalára és egyszer csak azt vesszük észre, hogy túlhajszoltuk magunkat. Sokszor egyre többet akarunk kihozni magunkból, egyre jobban szeretnénk kinézi és gyakran, a kondisoknál sűrűn előforduló testképzavar miatt, egyre elégedetlenebbek vagyunk és tovább feszegetjük a határainkat. Ez a folyamat, persze nem egyik napról a másikra, de túledzettséghez vezethet, melynek két formája van, a basedovoid és az addizonoid. De mit is érdemes tudni erről a két állapotról?

Basedovoid túledzettség:

Ez a típus fordul elő inkább a hobbisportolóknál és egyben ennek vannak a felismerhetőbb tünetei is:

 • csökken teljesítményünk, az eddig tapasztalt fejlődés megtorpan
 • nyirkos tenyér, ásítás, karikás szemek, melyek a fellépő alvászavar következményei
 • fejfájás, éjszakai izzadás
 • megszokottnál magasabb pulzus
 • kisebb teherbíróképesség
 • abnormálisan felgyorsult légzés
 • étvágytalanság

Ennél a problémánál az a megoldás, ha a folyamatot ezen a ponton megszakítjuk és beiktatunk egy 7-10 napos pihenőt, viszont az sem mindegy, hogy ezt a pár napot mivel töltjük. Fontos ilyenkor az aktivitásunkat fenntartani, ennek pedig van még három előfeltétele:

 1. környezetváltozás: ha bent szoktunk edzeni, végezzünk inkább kültéri sportot, vagy fordítva
 2. próbáljunk ki más mozgásformákat, esetleg többet is, fő a változatosság!
 3. a választott mozgásformá(ka)t is csak 50-60%-on végezzük, ilyenkor a cél az aktív pihenés

Ha visszatérünk a pihenőről, variáljuk át teljesen az edzésünket, esetleg kérhetjük ebben szakértő segítségét is, átbeszélve vele az egészségügyi állapotunkat.

Amennyiben az előzőleg ismertetett túledzettséget nem vesszük észre magunkon, esetleg figyelmen kívül hagyjuk, az vezet a következő szinthez, az addizonoid túledzettséghez, melynek tünetei:

 • az étvágy, az alvás minősége, a nyugalmi pulzus és az egyéb látható jelek maradnak a megszokott szinten
 • a teljesítményünk tovább romlik
 • ingerlékeny, flegmatikus hangulat
 • míg az előző típusnál törekszünk arra, hogy javítsunk a teljesítményünkön, ezen a szinten már nem érdekel minket, hasonlít a kiégéshez
 • ez a túledzettségi típus hatással van azonban az edzés közbeni vérnyomásunkra is: normál esetben a gyakorlatok pozitív fázisában (izom megrövidülés –a súly felemelése/ kinyomása stb.) a szisztolés érték ugrik fel magasra, majd vissza is esik. Az addizonoid túledzettség esetén azonban a diasztolé is megugrik, viszont nem is esik vissza. Ebben az esetben mindenképpen orvosi segítséget kell keresni.

Azonban ez a típus a hobbisportokban nem valószínű, inkább versenysportolóknál fordul elő.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a túledzettséget?

 • legyen az edzésünk a céljainknak és a teljesítőképességünknek megfelelő, szakszerűen megtervezett
 • tény, hogy nem érdemes állandóan váltogatni az egyes izmokra végzett gyakorlatokat, azonban ha azt érezzük, hogy már unjuk az egészet és kedvünk sincs elmenni a terembe, inkább cseréljünk le néhányat olyanokra, melyeket élvezünk csinálni vagy kihívást jelentenek
 • az nem baj, ha az edzéseken kihozzuk magunkból a maximumot, viszont az elegendő pihenés és alvás legyen mindig prioritás, hiszen a regeneráció ebben az esetben is nagyon fontos
 • ugyanilyen jelentőségű a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, törekedjünk a változatosságra és a megfelelő vitamin- és ásványianyagbevitelre

 

Összefoglalva

Mindig fordíts elegendő időt a pihenésre és kövess olyan étrendet, ami elég energiát biztosít az edzéstervedhez. Ha kezdesz belefáradni a kondizásba, esetleg észrevetted magadon a fejlődés lassulását, változtass a gyakorlatokon. Ha nincs még konkrét edzésterved, az interneten rengeteget találsz. Amennyiben személyre szabottat szeretnél, keress engem bátran.

 

 

Gyere és eddzünk egyet együtt!

Foglalj időpontot!