Rendszeresen edzel, de úgy érzed mégsem fejlődsz tovább?

Ne aggódj, ez a legjobb sportolókkal is előfordul. Nagyon sok oka lehet annak, ha eljött az úgynevezett plató. Ez lehet összefüggésben az edzési szokásaiddal, az étrendeddel, de ok lehet még akár:

  • Regenerálódás hiánya
  • Rossz alvási szokások
  • Stresszes életmód, nem megfelelő mentális egészség, túledzettség (basedoboid/addizionoid, erről a következő blogban olvashattok majd a weboldalamon)
  • Hormonális változások
  • Egészségügyi problémák
  • Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás stb.

A plató gyakran jelentkezik olyankor, ha már régóta edzel, de ez még nem jelenti azt, hogy örökre ott is kell ragadnod azon a szinten!

Íme néhány tipp, melyek segíthetnek túljutni rajta és folytatni a fejlődést:

Variáld meg az edzéseidet: Rövid időn belül nem célszerű váltogatni az egyes izomcsoportra végzett gyakorlatokat. Célravezetőbb, ha mindig ugyanazt a párat végzed és azoknál alkalmazol progresszív túlterhelést. Ha viszont már régóta követed ugyanazt az edzéstervet és egyszer csak nem látsz magadon további fejlődést, érdemes lehet 1-1 gyakorlatot kicserélni valami másra.

Vizsgáld meg az étrended: Néha a plató oka az étkezési szokásaidban rejlik. Győződj meg róla, hogy a tested megfelelő tápanyagokkal van-e ellátva a céljaid támogatása érdekében. Fontold meg egy táplálkozási szakemberrel való konzultációt, vagy kezdd el minden nap vezetni az étkezéseidet makrókra lebontva. Hiszen könnyedén előfordulhat, hogy valamiből nem megfelelő mennyiséget viszel be. Például simán lehet, hogy az áhított izomtömeghez nem tartalmaz az étrended elegendő fehérjét. Sőt, nőként az is megeshet, hogy túl kevés kalóriát eszel egy nap.

Törekedj a megfelelő pihenésre: A testednek időre van szüksége a regenerálódáshoz az edzéseid után. Győződj meg róla, hogy eleget alszol, valamint hogy az egyes izomcsoportokra való edzéseid között elegendő pihenőnapot tartasz. Sokszor előfordulhat az is, hogy a napokat nem megfelelően osztod fel. Ha például a lábnapodon végzel felhúzást, másnapra érdemes inkább nem egy hátedzést betenni, mert simán lehet, hogy a hátizmaid nem tudnak addig megfelelően regenerálódni. De ugyanez az elv érvényes lehet más esetekben is, érdemes ezért a gyakorlataidat részletesen megvizsgálni vagy akár személyi edző segítségét kérni.

Állíts be új célokat: A plató gyakran akkor következik be olyankor is, amikor elérted azt a szintet, amit kitűztél magad elé és nem látod, hogy mi legyen a következő célod. Persze az is lehet, hogy nagy változásokat már tényleg nem is szeretnél látni magadon, de célul tűzheted ki magad elé akár a rugalmasságod javítását, a jobb csípőmobilitást, vagy akár egy eseményre való felkészülést, bármit. Az új célok újra motiválhatnak és új lendületet adhatnak a fejlődéshez.

Koncentrálj a következetességre: A következetesség kulcsfontosságú a plató legyőzésében. Maradj elkötelezett az edzésedhez és az étrendedhez, még akkor is, ha a haladás lassúnak tűnik. Még ha kis lépésekkel is, de el fogsz jutni a célodhoz!

Kérj segítséget: Ne félj segítséget kérni, ha úgy érzed, hogy elakadtál és nem tudsz egyedül túljutni ezen. Lehet ez egy személyi edző, de vannak akár nagyon jó Facebook csoportok is, ahol hasznos tippekkel és motivációkkal tudnak támogatni, ilyen akár a GYM GIRLS LOCKER ROOM by sydgrows, ami bár angol nyelvű, de ha kicsit is beszélsz angolul, érdemes belépni. Ez egy olyan ítélkezésmentes csoport, amiben csak csajok vannak és bármilyen kérdést feltehetsz. Én még egy negatív kommentet nem olvastam soha senkitől.

Ha már nem vagy új a konditermi edzés terén, akkor is érhetnek kihívások, melynek több, akár hétköznapi oka is lehet.

Ez ne vegye el a lelkesedésed, ilyenkor fontos picit megállni és átgondolni, hogy mi okozhatja az elakadást. Ha megvan az ok, arra már könnyen lehet megoldást találni, ez pedig csak még nagyobb lendületet fog adni a további fejlődésed és céljaid irányába!

A felsoroltakra mindre odafigyelsz és így is elakadtál? Gyere el egy személyi edzésre hozzám és megnézzük az edzésterved, illetve adok néhány tippet a gyakorlatok hatékonyabb kivitelezésére.

Gyere és eddzünk egyet együtt!

Foglalj időpontot!