Test-rekompozíció

Változtatnál a kinézeteden, viszont sem fogyni sem tömegelni nem szeretnél? Van egy harmadik lehetőség arra, hogy formálj magadon, ez pedig a tested összetételének átalakítása, más néven test-rekompozíció. Ez azt jelenti, hogy egyidejűleg csökkented a testzsírszázalékodat és növeled a rajtad lévő izomtömeget. A kulcs itt is ugyanaz, mint a fent említett két folyamatban: a táplálkozás és a testmozgás. De ne feledd, nem csak az számít, hogy mit csinálsz, hanem az is, hogy hogyan csinálod!

Hogyan étkezz, ha ezen az úton szeretnél elindulni:

A táplálkozás döntő szerepet játszik a test-rekompozícióban. A cél az, hogy eleget egyél ahhoz, hogy támogasd az izomnövekedést, viszont ne egyél túl sokat se, hogy a táplálkozásod a zsírvesztésnek is kedvező legyen. Tehát fontos megtalálni, hogy mennyi az a kalóriabevitel, ami a testsúlyod szinten tartásához szükséges. Trükkösnek hangzik, igaz? Íme a titok: az első és legfontosabb, hogy ennek megfelelő mennyiségű fehérjét fogyassz naponta, ez a testtömeged 1,5/2-szerese, emellett pedig fontosak az egészséges zsírok és az összetett szénhidrátok is. Minden ember más, de általában ez a szám 2000 kalória körül mozog. Szakember segítségével tudod ezt a legpontosabban megállapíttatni. Keress fel egy dietetikust, aki segít a meghatározásban.

Milyen testmozgást végezz:

Az edzés a test-rekompozíció másik fontos építőköve, hiszen rendszeres súlyzós edzésekkel, valamint a fokozatos túlterheléssel fogsz tudni izmot építeni. Ez persze nem fog olyan gyorsan menni, mintha tömegelésbe kezdenél, hiszen kalóriatöbblet mellett sokkal gyorsabban lehet az izomzatunkat fejleszteni, viszont akkor a testsúlyunk, beleértve a testzsírszázalékunk is nagyobb mértékben gyarapodni fog. Emellett nőként van még egy fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a teljes test edzésének fontossága. Sokan ugyanis leginkább a popsi és a comb formálását tartják a legfontosabbnak, pedig az arányos testalkat és a hatékonyság szempontjából elengedhetetlen a felsőtestünk edzése. Ugyanis minél nagyobb a testedben az izomzat százaléka, annál nagyobb az energiafelhasználása, tehát annál több kalóriát fogsz naponta elégetni. Erről bővebben ebben a blogban olvashatsz. A súlyzós edzések mellett pedig célszerű néhány aerob edzést is az edzéstervedbe is beépíteni, melynek lényege a zsírégetés, ezáltal még gyorsabban fogod tudni elérni a célod.

Ez a folyamat tehát egy hosszabb utazás, nem pedig sprint. Türelmet, kitartást és pozitív gondolkodásmódot igényel. A másik fontos dolog, hogy a testsúlyod nem fog nagy mértékben csökkenni, sőt lehet, hogy a nagyobb izomzat miatt picit nőni fog, így ebben az esetben inkább ne a mérlegen látott számra hagyatkozz. Inkább azt javaslom, hogy rögzítsd a körméreteidet, valamint mindenképpen készíts magadról bizonyos időközönként fotókat, hiszen a legnagyobb motiváció az, ha össze tudod hasonlítani, hogy mennyit is fejlődtél.

Ha szükséged lenne egy személyi edzőre, aki megmutatja mit hogyan csinálj és segít előhozni a legjobb formádat, keress nyugodtan!

Gyere és eddzünk egyet együtt!

Foglalj időpontot!