kardióedzés fontossága fitbykami

Miért fontos a kardiovaszkuláris edzés?

A kardióedzés olyan mozgásforma, melynek célja a szív és a tüdő állóképességének javítása azáltal, hogy serkentik a szervezetünk oxigénfelvételét és keringésünket. Ezek a gyakorlatok a nagyobb izomcsoportjainkat veszik igénybe és olyan tevékenységeket foglalnak magukba, melyek hosszabb ideig ismétlődő mozgásokat igényelnek.

A futás, a kocogás, a kerékpározás, az úszás, az gyorsgyaloglás és az evezés csak néhány a népszerű kardió gyakorlatok közül. Az ilyen típusú mozgások növelik a pulzust és a légzésszámot, serkentve a véráramlást és az izmok sejtjeinek oxigénellátását.

De nézzük meg részletesebben, milyen előnyökkel is jár, ha rendszeren bekerül a kardióedzés a mindennapjaidba:

Szív és érrendszeri betegségek megelőzése

A kardiógyakorlatok javíthatják a szív és az erek egészségét. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a szív morfológiai változásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, valamint növeli a kapilláris sűrűséget és javítja a vérkeringést is.

Gyorsabb és hatékonyabb testsúlycsökkentés

A kardióedzés– amennyiben a célnak megfelelően végezzük őket (erről bővebben itt olvashattok)- zsírégető hatással bírnak, tehát fontos szerepet játszanak a fogyásban. A testzsírszázalékunk csökkentése pedig nem csak esztétikai előnyökkel jár, hanem az önbecsülésünket is javítja.

Jobb mentális egészség

A kardiógyakorlatok segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást. Elősegítik az endorfin hormon felszabadulását, amely természetes hangulatjavító, így csökkenti a stresszt, a szorongást. Emellett az pihenésünkre is pozitív hatással vannak, megkönnyítik az elalvást, valamint javítják az alvásunk minőségét is.

Fejlettebb kognitív funkciók

A kardiógyakorlatok fejleszthetik a kognitív funkciókat azáltal, hogy fokozzák a véráramlást és az agy oxigénellátást. Ez jobb összpontosítást, koncentrációt és nagyobb mentális tisztaságot eredményez. A rendszeres testmozgás fokozza az agy működését, ezáltal javítja a memóriát, a fókuszt és a döntéshozatali képességeket.

Fitbykami Javaslat

Tehát összességében elmondható, hogy ez az edzésforma kiválóan alkalmas a fizikai és mentális jóllét javítására. Ahhoz, hogy a fent említett pozitív hatások igazán érvényesülni tudjanak, a szakértők szerint ajánlott legalább napi 30 percig, heti öt nap végezni ezeket a gyakorlatokat.

Érdekel miért fontos, hogy kiemelt figyelmet szentelj nőként a felsőtest-edzéseknek is? Olvasd el az erről szóló korábbi blogbejegyzésem! Félre a tévhitekkel: a nagy súlyoktól nem lesz férfias felsőtested

Gyere és eddzünk egyet együtt!

Foglalj időpontot!