Felsőtest-edzés nőként=férfias kinézet?

Nem csak a gyönyörű combok és a kerek popsi az egyetlen, amit egy jó edzésprogrammal nyerhetsz. Rengeteg nő rendelkezik lenyűgöző felsőtesttel és néz ki mégis nőiesen, legyen szó akár egy bikinis versenyzőről, akár egy erő- vagy egy súlyemelőről. Az irigylésre méltó hátizomzatuk, válluk és bicepszük teszik teljessé a fizikumukat. Egy szebb, erősebb, egészségesebb test felépítéséhez MINDEN izomcsoportot meg kell dolgoztatni. Ezért kiemelten fontos a felsőtest-edzés nőként is. Itt többről van szó, mint havi néhány karedzésről, vagy arról, hogy néha-néha csinálsz pár oldalemelést 2 kilós súlyzókkal.

Nőiesség és az edzés

„Ne edzz nagy súlyokkal, különben férfias leszel” – ez talán a legidegesítőbb és leghelytelenebb megjegyzés, amit a nőknek tesznek az edzéssel kapcsolatban. Ne dőlj be neki! A hormonjaink és fiziológiánk az, ami végső soron meghatározza az erőnket és az izomzatunk fejlődését. Valójában a nők szervezete átlagosan tizedannyi tesztoszteront termel, mint a férfiaké. Akik pedig picit magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, azok hajlamosak lehetnek gyorsabb ütemben több izmot fejleszteni, de minden nő edzheti a felsőtestét anélkül, hogy Hulk-ká változna. Emellett vedd azt is figyelembe, hogy azok a fitness influenszerek, akik már természetellenesen és nőietlenül nagy izomzattal rendelkeznek, általában nem csak a fehérjét meg a kreatint viszik be a szervezetükbe kiegészítésként.

Ahhoz, hogy fejleszd a fizikumodat és megteremtsd azt a sportos testalkatot, melyre sok nő vágyik, építened kell a hátad, a vállad és a karizmaidat is. De ettől eltekintve a felsőtest súlyzós edzésének még más előnyei is vannak:

Több izom = fokozott zsírégetés

Az erőgyakorlatok növelik a sovány testtömeget, valamint a zsírégetésben is fontos szerepet játszanak. Minél nagyobb a sovány tömeg aránya a testünkben lévő zsíréhoz képest, annál jobban felgyorsul a szervezet anyagcseréje és a zsír oxidációja is, valamint nő a szervezetünk energia felhasználása is. Tehát minél több izom van rajtad, annál több kalóriát és zsírt égetsz. ;)

Nagyobb önbizalom

Mindent összevetve, az erős, formás felsőtest és az összhangban lévő fizikum javítja az önbecsülést is. Az American Journal of Health Promotion című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók úgy találták, hogy azoknak a nőknek, akik heti három nap súlyzós edzésen vettek részt, jobban javult a testképük, mint azok, akik heti három nap sétáltak. Ne értsd félre, a séta és az egyéb kardió gyakorlatok is nagyszerűek és nagyon fontosak több szempontból is. Erről bővebben az alábbi blogban olvashatsz. De az erőnlét egyedülállóan erősíti az elmédet és a testedet is.

A képesség, hogy bármilyen helyzetben helyt tudsz állni

Minél erősebb felsőtesttel rendelkezel, annál könnyebben tudsz egyes alsótest gyakorlatokat is végrehajtani, ilyen például a deadlift. De akkor is előny az izmosabb felsőtest, ha egy gyakorlatot szabad súlyokkal szeretnél végrehajtani és azt a súlyt még A-ból B-be el is kell tudni cipelni a konditermen belül. Emellett pedig a mindennapi feladatok is sokkal egyszerűbbé válnak. Segítség nélkül átrendezheted a nappali bútorokat, egyszerre be tudod vinni a házba az összes bevásárlószatyrot, dobozokat mozgathatsz anélkül, hogy megfájdulna a hátad, és még sok minden más! Az erő nemcsak remek érzés, hanem függetlenséget is biztosít, így könnyedebben veheted a nagyobb napi kihívásokat.

Fitbykami Javaslat

Összegzésül az én tapasztalatom és javaslatom, hogy a felsőtest-edzés nőként ugyanolyan fontos, mint a kerek popsi és a feszes combok. Vedd komolyan ezeket az edzésnapokat is, hiszen ahhoz, hogy egy arányos és gyönyörű nőies kinézetet érj el, mindenképp ajánlom a hát, váll és karizmok formálását is.

Gyere és eddzünk egyet együtt!

Foglalj időpontot!